El vi és cultura

Hem sentit moltes vegades que el vi és cultura. Fins i tot és molt probable que haguem pronunciat nosaltres mateixos aquestes paraules alguna vegada. Però, què vol dir exactament aquesta afirmació?

Tots els països del vi i les regions vinícoles són idíl·lics. Són llocs plens de racons on algú podria aturar-se, seure’s, instal·lar-se i dir: “Aquí em quedo”.

Béla Hamvas. La filosofía del vino.
Montepulciano, Toscana, Itàlia

Tenim el privilegi de viure en un dels països envoltats per la cultura del vi. Donem per fet poder gaudir d’un bon vi en diferents situacions o esdeveniments de la nostra vida. Tot i que hauríem de recordar que no tothom gaudeix d’aquesta fortuna.

Actualment, França, Itàlia i Espanya són els principals productors de vi a nivell mundial. Però hi ha molts altres països que han sabut aprofitar la riquesa del seu terroir i el bon clima per al cultiu del raïm al llarg de tota la història.

Paisatge vinícola i tradició

El paisatge que ofereixen les zones del cultiu de la vinya sol ser càlid i acollidor. Presenta en el mapa un relleu geogràfic de la zona molt particular. Però no només el paisatge fa la cultura del vi. La particularitat intrínseca de la producció del vi li dóna el caràcter únic al vi, només comparable a altres productes de tradició semblant. I això significa que el vi és la vinya, però també és el terroir, clima i la tradició de cada família de professionals del vi.

Cada glop de vi ens diu quin és el millor moment per veremar, i quines varietats utilitzar. Destapar una ampolla en el seu millor moment i compartir el vi també et dóna el seu millor plaer. I si tot això ho valorem com es mereix i entenem que és el resultat final d’una evolució social, l’experiència ja no tindrà preu.

És lògic pensar que si cultivem la Vitis Vinífera per a la producció del vi des de l’Edat de Bronze, alguna conclusió hem pogut treure per a l’elaboració d’aquest producte.

A més a més, l’aspecte antropològic del vi és una característica seva tant com ho és el terroir. Si no hi ha coneixements en tècniques d’empeltar, no hi ha producció de vi. Recordem que la Filoxera no només va ser devastació. També va ser evolució i superació de l’home per entendre i gestionar la natura d’acord a la seva voluntat. I així aconseguir el seu propòsit, la producció de vi.

Producció de vi a l’actualitat

Actualment es busca obtenir  vinyes resistents. Es treballen centenars de varietats diferents, tant pures com híbrides, i cada una d’elles ofereix diferents característiques organolèptiques.

Podem obtenir dades estadístiques concretes de  la  producció de vi actual al nostre estat que reporta periòdicament el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Ja que les vinyes depenen, entre altres coses, del seu emplaçament per obtenir determinades característiques organolèptiques, trobem diferents varietats d’acord amb el territori Les cultures que han treballat les vinyes han aconseguit elaborar gran varietat de vins diferents. Cada manera de procedir, tant del viticultor com la de l’ampelòleg, o la de l’enòleg i el bodeguer, han determinat altres característiques que podran degustar-se també en el vi. El vi és cultura perquè t’ofereix el gust de la tradició del lloc on et trobes.

Degut a tot el procediment que suposa l’elaboració del vi, ha deixat de ser només una beguda. És així, un producte amb gust a tradició, a molts anys de saber treballar la terra. Dins una ampolla de vi, hi ha tant el procés natural de la fermentació, com el coneixement de l’home per poder aprofitar les virtuts d’aquest producte i potenciar-lo.

Al nostre país la cultura del vi es viu intensament. Per això, tenim una infinitat d’experts en la matèria, alguns autoproclamats i altres no. Però es pot reconèixer en tots ells la passió pel saber fer, i el podem trobar sense dubte a cada ampolla de vi.

Un dels nostres professionals, El sommelier Dani de Món la Cata, filial de Distribucions Aral i especialistes en vins, ens parlarà de la tradició dels vins amb denominació d’origen catalana, a la seva entrevista Vins DOCa: el gust de la tradició. Explicarà també la diferència de la influència del factor humà en la classificació dels vins amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i els vins d’Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP).

Autora: Anna García Sánchez

Altres articles que et poden interessar

whisky-macallan

Whisky Macallan

The Macallan és una de les destil·leries més prolífiques i de més èxit del món. Cada producte de Whisky Macallan és un espectacle.

Llegir més »

Whisky japonès

El whisky japonès és indubtablement un whisky de gran qualitat, avui dia ja ho sabem. Però, potser per la nostra herència cultural, quan algú pensa a comprar

Llegir més »

Necessites més informació?

Envia'ns les teves dades i un dels nostres agents comercials et contactarà en breu

RESPONSABLE: Distribucions Aral SL.  FINALITAT PRINCIPAL: Gestionar la relació comercial / professional. Atendre les consultes o la informació que ens sol·licita. Facilitar ofertes dels nostres serveis i / o productes del seu interès.  DRETS: Accés, rectificació, supressió i portabilitat de les seves dades, de limitació i oposició al seu tractament, així com a no ser objecte de decisions basades únicament en el tractament automatitzat de les seves dades, quan siguin procedents.   INFORMACIÓ ADDICIONAL: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre la nostra política de privacitat a https://www.aral.cat/privacitat