Ja fa temps que se sent a parlar dels vins d’autor. Probablement, els gurmets amants del vi, o els col·leccionistes, ja fa anys que els segueixen la pista. Però que són exactament? Qui són aquests autors privilegiats que són capaços de crear obres d’art organolèptiques dins una ampolla? Per entendre el concepte de vins d’autor ens haurem de preguntar primer pels vins de garage.
Què són els ‘vins de garage‘?
Els Garatgistes són un grup de viticultors sorgits de la regió de Bordeus a mitjans dels anys 90. Tenien un objectiu clar, innovar. Volien produir vins sortint del tradicional vi negre de Bordeus. A aquests vins innovadors se’ls anomena vins de garage.
Els vins d’autor volen ser la reinterpretació actual del que van voler ser els vins de garage.
Bordeus és una de les regions més productives de vi a escala mundial. I la zona no només és important per la quantitat de vi que produeix sinó que també per la qualitat d’aquests. La regió és referència internacional tant en mètodes de cultiu com en elaboració de vi.
Una zona amb tanta tradició vitivinícola ha de ser també pionera en mètodes alternatius, investigació i innovació en la producció dels seus vins.
Els primers garatgistes van sorgir de Bordeus. Professionals del vi van voler innovar i sortir del típic vi negre tan carregat de tanins que necessitava molts mesos de repòs en ampolla per poder-ne gaudir. Volien experimentar amb els sabors de raïms amb tanins suaus i madurs. I acostar-se als sabors més ben entesos en l’àmbit internacional.
El concepte vins de garage ha estat malinterpretat moltes vegades per referir-se a vins sense un origen reconegut. Certament, puristes viticultors van argumentar que aquests vins no havien estat degudament envellits i que no representaven bé la regió on eren produïts. Però per altra banda, alguns d’aquests vins han rebut qualificacions molt altes de Robert M. Parker, reconegut crític de vins, i s’han venut a preus elevadíssims per la seva raresa.
Autora: Anna García Sánchez