¿Coneixem quina és la funció dels diferents professionals del vi?
Hi ha molts professionals del vi. Des del vinicultor, qui estudia les vinyes i el que les cuida, fins al veremador, el bodeguer o la nova professió de garagista.
Però d’entre totes les figures professionals del vi, ens centrarem en els professionals que d’una manera o altra se’ns presenten més properes quan volem comprar un vi.
En aquest article només analitzarem les competències professionals de l’enòleg, el sommelier i el tastador de vins.
L’enòleg
L’enòleg és el professional que dirigeix el procés d’elaboració del vi en una bodega. Controla tot el procés, des del moment just per veremar el raïm fins que s’embotella. També assessora a la bodega sobre com s’ha de conservar cada producte i com s’ha de comercialitzar.
El meu parer és que aquesta professió és la perfecta combinació dels coneixements que atorga una carrera científica barrejats amb el coneixement i l’experiència dels agricultors.
El sommelier
El sommelier és el professional que apareix quan el vi ja ha estat embotellat. En aquest sentit el sommelier pren una perspectiva propera al consumidor final. Analitza el vi de manera objectiva per trobar els matisos de cada vi i poder assessorar els consumidors.
Un sommelier pot estendre el seu coneixement a altres productes com licors i cerveses, formatges, olis i altres productes d’alimentació i fins i tot purs.
Tradicionalment la figura del sommelier s’encarregava del servei del vi al restaurant. Avui en dia la seva funció és molt més àmplia tot i que els seus coneixements en hoteleria segueixen sent una part important de la seva professió.
El tastador de vins
La més preuada professió entre els amants del vi és la de tastador.
Els tastadors de vins professionals solen estar formats com a sommeliers o enòlegs, tot i que a vegades hi ha tastadors que obtenen els seus coneixements de manera extraoficial i fins i tot autodidacta.
Dèiem a l’article anterior El vi és cultura, que en aquest país gaudim d’un gran nombre d’experts ja que som uns dels països top en la producció de vi a nivell mundial.
Tothom pot avui en dia anar a un tast de vins i aprendre moltíssimes coses durant l’esdeveniment. Fins i tot durant el confinament per la Covid-19 hi ha hagut moltes bodegues i botigues especialitzades que han ofert fer tasts online. S’escollien uns vins determinats que s’enviaven als participants i es reunien online per fer la classe magistral. Tot un luxe, veritat?
L’empresa filial de Distribucions Aral, Món la Cata, és una botiga especialitzada de vins i licors situada al Maresme amb més de 3000 referències. Aquí hi pots trobar un gran equip de professionals del vi que t’assessoraran en la compra de vins, licors, cerveses i altres productes gourmet per a fer tastos de vins i maridatges molt exclusius.
Autora: Anna García Sánchez