Diferències entre 3 professionals del vi

¿Coneixem quina és la funció dels diferents professionals del vi?

Hi ha molts professionals del vi. Des del vinicultor, qui estudia les vinyes i el que les cuida, fins al veremador, el bodeguer o la nova professió de garagista.

Però d’entre totes les figures professionals del vi, ens centrarem en els professionals que d’una manera o altra se’ns presenten més properes quan volem comprar un vi.

En aquest article només analitzarem les competències professionals de l’enòleg, el sommelier i el tastador de vins.

L’enòleg

L’enòleg és el professional que dirigeix el procés d’elaboració del vi en una bodega. Controla tot el procés, des del moment just per veremar el raïm fins que s’embotella. També assessora a la bodega sobre com s’ha de conservar cada producte i com s’ha de comercialitzar.

El meu parer és que aquesta professió és la perfecta combinació dels coneixements que atorga una carrera científica barrejats amb el coneixement i l’experiència dels agricultors.

Jaume i Xavier Gramona. Foto cedida por Gramona

El sommelier

El sommelier és el professional que apareix quan el vi ja ha estat embotellat. En aquest sentit el sommelier pren una perspectiva propera al consumidor final. Analitza el vi de manera objectiva per trobar els matisos de cada vi i poder assessorar els consumidors.

Un sommelier pot estendre el seu coneixement a altres productes com licors i cerveses, formatges, olis i altres productes d’alimentació i fins i tot purs.

Tradicionalment  la figura del sommelier s’encarregava del servei del vi al restaurant. Avui en dia la seva funció és molt més àmplia tot i que els seus coneixements en hoteleria segueixen sent una part important de la seva professió.

El sommelier

El tastador de vins

La més preuada professió entre els amants del vi és la de tastador.

Els tastadors de vins professionals solen estar formats com a sommeliers o enòlegs, tot i que a vegades hi ha tastadors que obtenen els seus coneixements de manera extraoficial i fins i tot autodidacta.

Dèiem a l’article anterior El vi és cultura, que en aquest país gaudim d’un gran nombre d’experts ja que som uns dels països top en la producció de vi a nivell mundial.

Tothom pot avui en dia anar a un tast de vins i aprendre moltíssimes coses durant l’esdeveniment. Fins i tot durant el confinament per la Covid-19 hi ha hagut moltes bodegues i botigues especialitzades que han ofert fer tasts online. S’escollien uns vins determinats que s’enviaven als participants i es reunien online per fer la classe magistral. Tot un luxe, veritat?

L’empresa filial de Distribucions AralMón la Cata, és una botiga especialitzada de vins i licors situada al Maresme amb més de 3000 referències. Aquí hi pots trobar un gran equip de professionals del vi que t’assessoraran en la compra de vins, licors, cerveses i altres productes gourmet per a fer tastos de vins i maridatges molt exclusius.

Autora: Anna García Sánchez

Altres articles que et poden interessar

whisky-macallan

Whisky Macallan

The Macallan és una de les destil·leries més prolífiques i de més èxit del món. Cada producte de Whisky Macallan és un espectacle.

Llegir més »

El vi és cultura

Hem sentit moltes vegades que el vi és cultura. Fins i tot és molt probable que haguem pronunciat nosaltres mateixos aquestes paraules alguna vegada. Però, què

Llegir més »

Whisky japonès

El whisky japonès és indubtablement un whisky de gran qualitat, avui dia ja ho sabem. Però, potser per la nostra herència cultural, quan algú pensa a comprar

Llegir més »

Necessites més informació?

Envia'ns les teves dades i un dels nostres agents comercials et contactarà en breu

RESPONSABLE: Distribucions Aral SL.  FINALITAT PRINCIPAL: Gestionar la relació comercial / professional. Atendre les consultes o la informació que ens sol·licita. Facilitar ofertes dels nostres serveis i / o productes del seu interès.  DRETS: Accés, rectificació, supressió i portabilitat de les seves dades, de limitació i oposició al seu tractament, així com a no ser objecte de decisions basades únicament en el tractament automatitzat de les seves dades, quan siguin procedents.   INFORMACIÓ ADDICIONAL: Podeu consultar la informació addicional i detallada sobre la nostra política de privacitat a https://www.aral.cat/privacitat